Kontaktirajte Nas

kontakt@centarmozaik.rs

Nikolin Put ka oslobođenju od cigareta

Sedeći u kafiću sa Nikolom Mitrovićem (35), teško je zamisliti da je ova osoba nekada bila zarobljena u spirali duvanskog dima. Sa osmehom koji oslikava unutrašnji mir i očima koje zrače životom, Nikola deli svoju priču o borbi i pobedi nad zavisnošću od cigareta.

"Počeo sam da pušim sa 16," započinje Nikola. "Bio je to pokušaj da se uklopim, da budem 'cool'. Ali ono što je počelo kao eksperiment, pretvorilo se u zavisnost koja je trajala skoro dve decenije."

Tačka preokreta

Nikola objašnjava da je prekretnica došla kada je njegov otac, takođe dugogodišnji pušač, doživeo srčani udar. "To je bio moj trenutak buđenja. Shvatio sam da ako ne promenim svoj put, čeka me ista sudbina."

Iako je odluka bila doneta, put nije bio lak. Nikola je istraživao različite metode, od nikotinskih flastera do elektronskih cigareta, ali na kraju je shvatio da je pravi izazov bio mentalne prirode. "Morao sam da promenim svoje mišljenje o pušenju. Prestao sam da ga vidim kao nagradu, već kao ono što zaista jeste - otrov za moje telo."

Strategije koje su pomogle

Nikola se okrenuo trčanju, meditaciji i pisanju dnevnika. "Svaki put kad bih osetio potrebu za cigaretom, istrčao bih kilometar ili zapisao svoja osećanja. To mi je pomoglo da razumem zašto pušim i kako da se nosim sa tim emocijama na zdraviji način."

Podrška i otpor

Kao ključnu podršku, Nikola navodi svoju porodicu i prijatelje koji su ga bodrili. Međutim, nije sve bilo glatko. "Neki prijatelji nisu razumeli moju odluku. Mislim da ih je moj put ka prestanku pušenja podsetio i na njihove vlastite borbe."

Godinu dana kasnije, kaže da se oseća kao potpuno nova osoba. "Moje zdravlje se poboljšalo, imam više energije. Ali najvažnije, osećam se slobodno. Pušenje više ne kontroliše moj život."

Na kraju našeg razgovora, Nikola ima poruku za one koji se bore sa pušenjem: "Nikad nije kasno da se promenite. Teško je, ali vredi svakog trenutka borbe. Kada se oslobodite, shvatite koliko je život bogatiji bez cigareta."